ADVIES VAN DE MAKELAAR
 

Blogs

Op deze pagina vind je relevante informatie over allerlei onderwerpen in verband met verkoop, aankoop of verhuur van een woning. Ongeveer twee keer per maand wordt er een blog over een  onderwerp toegevoegd.
Wil je graag de blogs in je mailbox ontvangen? Laat dat dan via contact even weten.

23.05.2023

Deze woning heeft een achterpad. Handig toch?

Brandgang.jpgDeze woning heeft een achterpad. Handig toch?

Je bent op zoek naar een leuke woning met tuin.
Dan is het soms wel prettig als die tuin ook via een pad aan de zijkant of via de achterkant te bereiken is, bijvoorbeeld om de vuilcontainers aan de straat te zetten of om de groenafval af te voeren. Handig toch?

Zoek wel even uit of die achtertoegang ook wel legaal is!

Helaas komt het toch regelmatig voor dat toegangen naar de achtertuin door de bewoners zelf gecreëerd zijn, bijvoorbeeld via een groenstrook van de gemeente, of omdat er al een brandgang was van de achtergelegen woningen. Dan maak je toch óók een poortje.

Ook al loopt er een voetpad of zelfs met de auto berijdbaar pad achter het perceel langs, houdt dat echter niet automatisch in dat je daarvan gebruik mag maken.
Het gebruik van die ruimte is namelijk (meestal) notarieel vastgelegd, waarbij ook is bepaald wíe er gebruik van mag maken, op welke manier, en wie voor het onderhoud moet zorgen.
Alle aanwonenden die niet in die notariële akte zijn genoemd mogen zich dus ook geen toegang verschaffen door het plaatsen van poortjes of weghalen van struiken of anderszins.

Het is dus nogal vervelend wanneer je een huis koopt met poort naar het achterpad en je vervolgens, bij gebruik daarvan, direct wordt aangesproken door de achterbuurman met de mededeling dat je er niks te zoeken hebt. Geen achtertoegang dus…
De verkoper had dat wel even mogen melden, maar als koper heb je ook een onderzoeksplicht.

Schakel daarom bij je zoektocht naar die leuke woning altijd de hulp van een aankoopmakelaar in. Hij kan je voor dit soort miskopen behoeden. De aankoopmakelaar zal altijd nagaan of het gebruik van die achtertoegang wel legitiem is en is vastgelegd in notariële aktes, zodat het gebruik daarvan is geregeld.

Neem voor een gedegen aankoopadvies een makelaar van Kockelkorn Makelaardij mee, of bel eens voor meer informatie.

Admin - 10:00 @ Algemeen, Juridisch, Voor kopers, Voor verkopers | Een opmerking toevoegen