ADVIES VAN DE MAKELAAR
 

Blogs

Op deze pagina vind je relevante informatie over allerlei onderwerpen in verband met verkoop, aankoop of verhuur van een woning. Ongeveer twee keer per maand wordt er een blog over een  onderwerp toegevoegd.
Wil je graag de blogs in je mailbox ontvangen? Laat dat dan via contact even weten.

01.02.2023

Wat is een lijst van zaken en waarom is het verstandig om die te hebben?

Opties.jpgWat is een lijst van zaken en waarom is het verstandig om die te hebben?

Als je wel eens een nieuwe auto hebt gekocht dan ken je ze beslist: de brochures van het model van de auto met alle verschillende uitvoeringen en optiepakketten.

In die brochure staat per uitvoering of optiepakket elk detail beschreven. Je kunt dan kiezen uit verschillende soorten motoren, -brandstof, of je stoffen- of lederen stoelbekleding wil hebben, of je cruise-control wil, of je handgeschakeld of automaat wil rijden en wat er nog meer mogelijk is.

Met andere woorden: er bestaat bij een bepaalde keuze geen misverstand over wat er bij aflevering allemaal in de auto moet zitten en hoe deze verder is afgewerkt. Uiteraard heb je daar dan ook voor betaald.

Bij woningen is het eigenlijk niet verschillend.
Toch is het tijdens een bezichtiging niet altijd duidelijk wat in de aangeboden vraagprijs allemaal is opgenomen. Blijven de gordijnen hangen, moet je ze tegen betaling overnemen of wil de verkoper ze niet verkopen omdat ze ook in zijn nieuwe woning prima passen? Het is dus wel relevant om, zodra je op de woning wil gaan bieden, duidelijk te hebben wat er wel en niet bij de levering achterblijft en of je daarvoor extra moet betalen.
En dan is dat bij gordijnen nog wel te begrijpen, maar hoe zit het bij gemonteerde accessoires van de badkamer, of de close-in boiler in de keuken?

Om duidelijkheid te scheppen over welke onderdelen van de woning er niet bij horen, meeverkocht worden of alleen tegen betaling achterblijven is het verstandig voor beide partijen om een uitgebreide lijst van zaken op te stellen. Daarin staat van heel veel onderdelen wat er mee gebeurt bij de levering. De lijst wordt gewoonlijk door de verkoper aangeleverd voordat je gaat bieden. Uiteraard kun je bij je bieding voorstellen om een wijziging in die lijst aan te brengen, dus bijvoorbeeld: ‘Ik bied deze prijs, onder de voorwaarde dat alle gordijnen, zonder extra kosten, achterblijven’. Het is dan aan de verkoper om daarop zijn reactie te geven.
Natuurlijk zal bij een overeenstemming de gecorrigeerde lijst van zaken aan de koopovereenkomst moeten worden toegevoegd.

Mocht je nou twijfelen of de lijst van zaken wel voldoende uitgebreid is, of dat je in je onderhandeling misschien te weinig rekening houdt met wat er wel of niet bij de woning hoort, bel dan eens met de makelaars van Kockelkorn Makelaardij. Zij kunnen je graag op weg helpen, of tegen een aantrekkelijk tarief als aankoopmakelaar voor jou optreden. Je weet dan in ieder geval ook zeker dat je niet teveel betaalt voor de woning of andere juridische of bouwkundige zaken bij de aankoop over het hoofd ziet.

Admin - 10:54 @ Algemeen, Juridisch, Voor kopers, Voor verkopers | Een opmerking toevoegen