ADVIES VAN DE MAKELAAR
 

Blogs

Op deze pagina vind je relevante informatie over allerlei onderwerpen in verband met verkoop, aankoop of verhuur van een woning. Ongeveer twee keer per maand wordt er een blog over een  onderwerp toegevoegd.
Wil je graag de blogs in je mailbox ontvangen? Laat dat dan via contact even weten.

13.01.2023

Waar moet ik op letten bij bezichtiging van een huis?

Waar moet ik op letten bij bezichtiging van een huis?
Freekl.jpg
Als je graag een andere woning wilt kopen dan zul je je meestal eerst eens gaan afvragen wat je financiële mogelijkheden zijn. Wel zo verstandig om daarvoor een goed adviesgesprek met een hypotheekadviseur te voeren. 
Vervolgens ga je op zoektocht naar een huis. Afhankelijk van de marktsituatie is het aanbod beperkt of juist heel groot. En wat is dan belangrijk; waar ga je op letten?

Allereerst weet ik uit ervaring dat: locatie, locatie, locatie het meest belangrijk is. Zelfs de mooiste woningen worden toch weer snel in de verkoop gezet omdat de eigenaren de locatie niet bevalt.

Ga voor jezelf na wat je belangrijk vindt:
- Hoever wil je van familie-vrienden-kennissen vandaan wonen?
- Hoe belangrijk is de nabijheid van openbaar vervoer (bus, trein) of de afstand tot de autosnelweg?
- Zoek je juist de drukte van de stad, of de rust van het platteland of de buitenwijk?
- Hoe staat het met het voorzieningenniveau, zoals scholen-winkels-ziekenhuis in de directe omgeving van de gevonden woning?
- Hoeveel wandel- of natuurgebied is er in de buurt?

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Probeer voor jezelf een soort ‘programma van eisen’ op te stellen met de zaken die voor jou van groot belang zijn. Kijk daarbij ook vooral naar zaken waardoor je huidige locatie je zo goed bevalt, of juist niet.

Als je vervolgens een selectie hebt gemaakt kun je bezichtigingen gaan plannen. Ook al is dat soms lastig, probeer bezichtigingen bij daglicht te plannen. In het donker is het nou eenmaal lastig kijken.
Loop op je gemak door de woning heen en kijk rond. Maak bijvoorbeeld gebruik van de folder ‘Bezichtigingshulp, praktische checklist’ van VBO (tabblad Diensten en Documenten). Daarmee kun je ook later thuis alle aantekeningen nog eens rustig terugkijken. Probeer niet te veel aandacht uit te laten gaan naar allerhande details, maar kijk vooral naar de ruimtes en de eerste indruk van de afwerking.

Mijn belangrijkste advies: neem een aankoopmakelaar mee. Jouw eigen makelaar kijkt op een andere manier naar de woning en let meer op bouwkundige en juridische zaken. Hij zal daarna met jou overleg plegen en kan je adviseren over het bod en namens jou een onderhandeling voeren. Daarbij geeft hij ook duidelijk aan welke elementen in het bod of de onderhandeling moeten worden opgenomen in een eventuele koopovereenkomst. Die kan hij/zij natuurlijk ook voor je checken.
Zeker als je op zoek bent naar een appartement zijn de stukken van de Vereniging van Eigenaren net zo belangrijk als de staat van het appartement.

Woon je in de regio Limburg? Dan kunnen de makelaars van Kockelkorn Makelaardij je graag begeleiden. Informeer naar de mogelijkheden en de kosten.
Gebruik het contactformulier of bel met 085-00 43 555.

Admin - 14:05 @ Algemeen, Voor kopers, Voor verkopers | Een opmerking toevoegen